Etappe 10 Giro Italia 2015

Dinsdag 19 mei 2015 staat de 10e etappe van de Giro d’Italia 2015 op het programma van Civitanova Marche naar Forli. En dit gebeurt na een rustdag en dus ook een verplaatsing naar de Adriatische kusten. De renners rijden in deze etappen van de Giro d’Italia 2015 195 kilometers van Civitanova Marche naar Forli. Het is een geweldige rit waar de sprinters de winst kunnen pakken.

parcours etappe 10 giro 2015

Route etappe 10 Giro d’Italia 2015. Bron: Gazetta

De kustplaats Marche

Hier draait het allemaal om toerisme, visserij en schoenen. En in 2015 dus ook om de Giro d’Italia 2015. Men kent er de langste zandstranden. De renners zullen hier weinig van zien en met de sprinters gaan meestrijden om de winst van deze etappe. Het is belangrijk voor de ploegen om de sprinters in stelling te brengen om zo te winnen. Het enige wat de boel wat kan verzieken is de wind. Er wordt namelijk een groot deel van deze koers langs de zee gefietst.

Op de helft van de rit arriveert het peloton en de renners in Monte di Barolo. Het gaat over een afstand van zo’n 30 kilometers op en af. Het hoogste punt is echter slechts 169 meter. Hierna zijn de wegen weer erg vlak.
In de buurt van Forli werd trouwens Benito Mussolini geboren. Het was een dictator welke het belangrijk vond om de stad een fascistische make-over te laten krijgen. Stadsmuren verdwenen en grote bouwwerken kwamen weer terug. In de Tweede Wereldoorlog waren het de geallieerden welke de hele stad bombardeerden. Er zijn dus nog maar weinig bouwwerken over van die tijd.

Forli en de Giro d’Italia

De Giro d’Italia 2015 is ook al in 1925 in Forli geweest. De winst ging toen naar Constante Girerdengo. Twee jaar terug ging de vijfde etappe van de Giro d’Italia 2013 door Forli. Het was Mark Cavendish welke toen won.

Profiel etappe 10 giro italia 2015. Bron: Gazetta

Profiel etappe 10 giro italia 2015. Bron: Gazetta