Etappe 16 Giro d’Italia 2015

Dinsdag 26 mei 2015 is de dag dat men in etappe 16 van Pinzolo naar Aprica gaat en een afstand van 175 kilometers aflegt. Er staan de renners een vijftal beklimmingen te wachten. De laatste beklimming moet men zelfs twee keer doen. Deze laatste beklimming is echter wel de minst zware van de dag. Er zitten echter ook een paar stevige klimmen tussen. Zeker die van Mortirolo.

parcours etappe 16 giro italia 2015. Bron: Gazetta

routekaart etappe 16 giro italia 2015. Bron: Gazetta

Vol aan de bak na de rustdag

Twee bergetappes en daartussen een rustdag. Op de 26e mei staat er vier Dolomieten pieken in deze mooie tour. Het klim werk wordt over het hele parcours verdeeld. Eigenlijk kan men direct na de start al beginnen met klimmen. Na 15 kilometers bereikt men de top van de Campo Carlo Magno. Het is een top van 1.702 meter hoog. In het jaar 800 klom Karel de grote ook over deze top naar Rome om zich daar te laten kronen tot Keizer van het westen. Carlo Magno is natuurlijk vertaald Karel de Grote.
Daarna volgt nog de Passo del Tonale met een stijgingspercentage tot 10 procent. Een lekker klim. In de Eerste Wereldoorlog was de pas de grens tussen Oostenrijk, Hongarije en Italië en aanleiding tot gevechten.

Na deze top gaat men ongeveer 30 kilometers omlaag met een hoog tempo om daarna twee keer te klimmen naar de Aprica (1.173 meters hoog) en de Mortirolo (1.854 meters hoog). Vooral de Aprica is een crime om te overkomen. Er zitten een paar klimmen tussen met een stijgingspercentage tot 11 procent en zelfs uitschieters naar 15 procent. De Passo del Mortirolo is een grotere strijd om te beklimmen. Volgens Lance Armstrong is het een van de zwaarste klimmen van de Giro d’Italia.
Na de afdaling van Aprica moet men nog een keer de berg op. In het jaar 2012 werd de 20e etappe ook over de Passo del Tonale end e Mortirolo en werd ook de Aprica getrotseerd. Men ging toen naar het eindpunt Stelvio waar Thomas de Gendt als eerste over de streep ging.

beklimmingen etappe 16 giro italia 2015. Bron: Gazetta

profielkaart etappe 16 giro italia 2015. Bron: Gazetta