Etappe 19 Giro d’Italia 2015

Op vrijdag 29 mei 2015 zullen de renners een lange en slopende etappe verwachten van Gravellona Toce naar Cervinia in de Giro d’Italia 2015. De rit is 236 kilometers lang en een ware en zware tocht. Het wordt ook wel een helletocht genoemd. Nog voordat de slotklim naar Cervinia begint, moeten er twee andere serieuze bergen overwonnen worden. Met meer dan 60 kilometers aan klimmen is het een zware etappe uit de Giro d’Italia 2015.

De toeristen houden ervan

De renners zullen niet veel aandacht schenken aan de romaanse kerk uit de tiende eeuw of de Gallo-Romeinse begraafplaats. De toeristen komen er in drommen op af. Nu is het echter tijd voor ze om de start mee te maken in deze mooie plaats. Een plaats waar nog geen 8.000 mensen wonen en welke aan de voet van de Alpen ligt.

routekaart etappe 19 giro italia 2015. Bron: Gazetta

parcours etappe 19 giro italia 2015. Bron: Gazetta

Rustig begin

Het is goed om te weten dat het rustig gaat beginnen in deze etappe. Het klimmen laat nog even op zich wachten. De eerste 150 kilometer zijn namelijk erg vlak. Men gaat via de Po vlakte naar het dal van de Dora Baltea. Bij het dorp Lillaz is het tijd dat de renners de berg op gaan. Met een klim van 5,6 procent lijkt het nog mee te vallen. Het zijn echter wel 20 kilometers lang die er beklommen moeten worden. Enkele uitschieters zijn hier zelfs 10 procent stijl.

Hierna is het echter weer tijd om af te dalen. En gaat men door het dal van de Dora Baltea. Het duurt echter niet lang tot men bij Chambave weer omhoog moet gaan. Met een stijging van 7,2 procent is het iets steiler als de voorgaande berg. Het is echter ook iets korter met 16,5 kilometers. De echte steile stukken ontbreken hier ook.

Hierna volgt er weer een afdaling waar men de Marmore ontmoet. Ook hier kan men slechts even rusten om dan weer te gaan klimmen. Nu met een 5 procent stijgingspercentage richting de top van de Cervinia. Het is een klim van 19 kilometers. Cervinia ligt dicht bij de Matterhorn en is een grens tussen Zwitserland en Italië. Er ligt altijd sneeuw in dit gebied en dat zorgt voor mooie plaatjes. Het is de vierde keer dat de Giro d’Italia hier eindigt. De laatste keer was in 2012 en toen was het Andrey Amador welke won voor Jan Barta en Alessandro de Marchi. De winnaar van de Giro d’Italia 2012 werd hier vierde. Het was Ryder hesjedal.

beklimmingen etappe 19 giro italia 2015. Bron: Gazetta

profielkaart etappe 19 giro italia 2015. Bron: Gazetta