Etappe 8 Giro d’Italia 2015

Op zaterdag 16 mei 2015 start de achtste etappe van de Giro d’Italia 2015 in Fiuggi en eindigt het in Campitello Matese. Er zijn 188 heuvelachtige kilometers voordat de renners het eindpunt in Campitello Matese behalen. Het is een mooie rit door de Apennijnen. Het is de tweede etappe in de Giro d’Italia 2015 waarin men in een stevige slotklim de finish moet halen.

routekaart etappe 8 giro 2015

Route etappe 8 Giro d’Italia 2015.

Het beginpunt Fiuggi

Fiuggi ligt in ten oosten van Rome in de bergen. Het plaatsje is zeer bekend om zijn bronnen. Sinds de 14e eeuw wordt het water volop positieve eigenschappen toegeschreven. Het is dus verstandig voor de renners om eerst een slok te nemen van dit water, voordat men aan de achtste etappe van de Giro d’Italia 2015 begint.

Wonderwater mee of niet?

De renners kunnen hun bidons vullen met wonderwater en richting de finish beginnen te fietsen. Ze gaan een mooie golvend landschap tegemoet. Het echter werk en klimmen begint na Sora richting de Forca d’Acero met een klim van 29 kilometer om een hoogte van 1.530 meters te bereiken. Het stijgingspercentage komt hierbij niet boven de 5 procent. Toch is het de lange klim welke voor vele renners een uitputtingsslag zal worden. Vaak kunnen ze niet wachten om te beginnen met af te dalen.
Hierna slingert het parcours door de hoge bergen en langs verschillende dorpjes naar het oosten. De renners komen eerst nog de Valico de macerone (684 meters) tegen om daarna met een korte klim met een stijgingspercentage van 7,4 procent 3,5 kilometers te klimmen. Hierna gaat men tot aan de slotklim dalen over 30 kilometers. Er zit nog een klein klimmetje in om eerlijk te zijn bij de Sanctuario dell’Addolorata in Castelpetroso.

De Campitello Matese komt weer terug!

Tijdens deze etappe van de Giro d’Italia 2015 komt de Campitello Matese weer terug. Het is mooi om te zien hoe in 1982 Bernard Hinault won, in 1988 Franco hiocioli en in 1994 Evgeni Berzin, toen de Campitello Matese ook bedwongen moest worden. In 2002 was het trouwens Gilverto Simoni wie er als laatste won. De klimmers welke op tijd demarreren zullen de meeste kansen hebben om deze etappe te winnen.

profiel etappe 8 giro italia 2015

Profiel etappe 8 Giro Italia 2015. Bron: Gazetta