Na de tijdrit van zondag in de negende etappe, volgt een rustdag op maandag. Dinsdag 17 mei vervolgt de Giro d’Italia zijn weg met de tiende etappe. In deze rit koerst men wederom door een glooiend landschap richting finishplaats Sestola. Eenvoudig wordt het vandaag niet, met een stevig klim in het slot van de etappe. Kortom, een kans voor de vluchters en klimmers vandaag! De rit beslaat in z’n geheel een parcours van zo’n 216 kilometer.parcours etappe 10 giro 2016

Etappe 10 is een rit voor klassementsrenners

Van de rustdag op maandag zal men weinig meer voelen na het 216 kilometer lange parcours van vandaag. Het wordt een dag met klimmen, waarbij de klassementsrenners op hun hoede zullen moeten zijn! Na een rustige eerste 21 kilometer begint de route te stijgen, waarna vlakke stukken asfalt zullen uitblijven tot de dag van morgen. Dit biedt voor kanshebbers op de eindtitel de kans om voor het eerst een serieus gaatje in het klassement te slaan. Zeker richting het einde van de tiende etappe, zullen klassementsrenners voor hun klassering gaan.

Waar het gedurende deze etappe vooral om middelzware beklimmingen gaat, zal het spektakel in de finale echt losbarsten. Hier krijgt het peloton twee zware hindernissen voor de kiezen, namelijk: de Pian del Falco en de Passo del Lupo. De Pian del Falco is een korte klim van ongeveer drie kilometer, wat op voorhand niet heel veel voor lijkt te stellen. Met een stijgingspercentage van hier en daar meer dan 20 procent, zullen er echter grote gaten geslagen gaan worden.

Na een relatief snelle afdaling van de Pian del Falco, beweegt het peloton zich richting de top van de Passo del Lupo. Men zal de top van deze beklimming echter nooit bereiken, er wordt namelijk halverwege gestopt in Sestola. Deze finishplaats ligt op 998 meter hoogte en bereikt men na een klim van 7,4 kilometer (gemiddeld stijgingspercentage: 5 procent).

Nederlands succes op de Passo del Lupo

De Passo del Lupo zal bij veel Nederlanders goede herinneringen ophalen. In 2014 wist Pieter Weening op de Passo del Lupo te winnen, na een klim van 10,7 kilometer. Destijds maakte Weening deel uit van een groep van twintig vluchters, waaruit hij op twintig kilometer van het einde wist te ontsnappen met medevluchter Davide Malacarne. In een sprint-à-deux wist Weening uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Wordt het opnieuw een dag voor vluchters, of weet een van de klassementsrenners de etappe te winnen?profiel etappe  10 giro italia 2016