De afgelopen twee dagen waren relatief gezien erg rustig, maar daar komt vandaag verandering in! In de dertiende etappe van de Giro d’Italia 2016 wordt het peloton meegevoerd van Palmanova richting Cividale de Friuli. Over een stuk van 161 kilometer krijgt men onderweg vier pittige beklimmingen voor de kiezen. De finish ligt op zo’n dertien kilometer na de streep, waardoor het vandaag een uitgelezen kans voor vluchters en klassementsrenners lijkt te zijn.

route etappe 13 giro 2016

Klimmend richting de finale

De eerste 42 kilometer vanuit het vestingstadje Palmanova kennen een gemiddeld stijgingspercentage van 0,5 procent. Het is het begin van een etappe, waarin veel geklommen zal worden! De eerste klim van vandaag is naar Montemaggiore, vlakbij de grens met Slovenië. Om bij dit plaatsje te kunnen komen, leggen de renners een afstand van 8,6 kilometer af met een stijgingspercentage van 9 procent. Tijd om te rusten is er nauwelijks, want na een afdaling van 14 kilometer volgen al twee andere klimmetjes. Deze zijn echter aanzienlijk minder beangstigend, dan de openingsklim van vandaag. Dit is namelijk een klim van 9 kilometer lang, met een percentage van 4,8 procent opwaarts.

Na de afdaling van deze tweede klim, volgt een vlakke strook van ongeveer dertig kilometer. Hierin maakt men voor het eerst kennis met de finishplaats van vandaag, namelijk Cividale de Friuli. Er volgen hierna nog twee spannende beklimmingen.

Finale voor klimmers

In de finale worden twee beklimmingen verreden, de klim naar Cima Porzus en naar Valle. De eerste klim is 8,3 kilometer lang tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent. De tweede klim is iets korter, namelijk 6 kilometer. In dit stuk rijdt men met een gemiddeld stijgingspercentage van opnieuw 8,2 procent omhoog. Na een vrij technische afdaling richting Campeglio, volgt een slotstrook met zes vlakke kilometers.

Het lijkt vandaag een kans te worden voor de klimmers en klassementsmannen, die ook nog eens goed moeten kunnen dalen voor de technische afdaling aan het einde van deze rit. Welke klimmers zitten goed van voren voorafgaand aan de slotklim?

profiel etappe 13 giro italia 2016