Wie dacht gisteren tijdens de dertiende etappe een leuke etappe te hebben gezien, zal vandaag des te meer genieten! De veertiende etappe is namelijk een van de zwaarste ritten uit de Giro d’Italia 2016, waarbij over een stuk van 210 kilometer van Farra d’Alpagno naar Corvare gereden wordt. Tijdens dit stuk zal het peloton over zes bergpassen moeten komen. Het spektakel begint gelijk, als men over een stuk van zo’n zeventig kilometer richting de eerste bergtop rijdt. Vandaag is een dag voor de klimmers en klassementsmannen, die een gat in het klassement kunnen slaan.

parcours etappe 14 giro d'italia 2016

Zes interessante bergpassen

Vanuit de anonieme startplaats Farra d’Alpagno beginnen de klimmers vrijwel gelijk te klimmen, waarbij tal van leuke, pittoreske dorpjes worden aangedaan. De echte klim naar de eerste bergpas van vandaag begint bij het dorpje Arabba, wat op zo’n 1.600 meter hoogte ligt. Vanuit hier klimt men over een stuk van 9,4 kilometer richting de Passo Pordoi, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8 procent. De klim is heel geleidelijk, waarbij het landschap steeds verder verandert en kaler wordt. De top van deze Passo Pordoi is direct het hoogste punt van vandaag, op 2.239 meter hoogte. Niet veel later volgt de volgende beklimming, de Passo Sella. Deze klim is 5,5 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 procent. Rond het midden van deze klim bevindt zich een strook van 10,5 procent!

Ook de derde klim van vandaag ligt kort na de afdaling van de tweede. Het peloton rijdt hierbij richting de Passo Gardena. Over een afstand van 5,9 kilometer rijdt men met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2 procent omhoog. Deze klim is echter veel minder constant dan de vorige beklimmingen, door het stuk van gemiddeld 7 procent na 800 meter.

Als afsluiter van het eerste deel van deze etappe kent men een vierde bergpas, de Passo Campolongo. Om de top van deze bergpas te bereiken moet een afstand van 6,15 kilometer worden overwonnen, tegen een gemiddeld stijgingspercentage van gemiddeld 5 procent.

Twee grote beklimmingen voor de finale

De vijfde klim laat even op zich wachten, namelijk de Passo Giau. Deze klim is zwaar, doordat er over 10,1 kilometer een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1 procent overwonnen moet worden. Het steilste deel van deze klim kent stukken met een stijgingspercentage van 10,3 procent. De slotklim neemt 13 kilometer van het parcours in beslag. Het stijgingspercentage van deze klim, die richting de Passo Valparola trekt, is echter een stuk minder hoog dan dat van de route naar de Passo Giau: 5,4 procent. Zeker in de eerste helft van deze beklimming is het voor de renners relatief eenvoudig rondtrappen.

Na de afdaling vanaf de Passo Valparola is het nog zo’n vijf kilometer richting de finish. Het zal voor een groot deel van het peloton een martelgang worden, om van Farra d’Alpago naar Corvara te rijden.

profiel etappe 14 giro 2016