Het was in de veertiende etappe voor veel coureurs een martelgang, met de zes heftige bergpassen die beklommen moesten worden. Ook de vijftiende etappe van de Giro d’Italia 2016 is geen makkelijke! Het parcours is slechts 10,8 kilometer lang en wordt op zondag 22 mei verreden tijdens een loodzware individuele klimtijdrit. Het peloton trekt in deze korte etappe van Catelrotto richting de Alpe di Siusi. Opnieuw lijkt het een kans te worden voor de klassementsmannen om zich te bewijzen en een gat in het klassement te slaan ten opzichte van de concurrenten. Wellicht dat ook tijdrijders als Tony Martin en Tom Dumoulin mee kunnen komen in dit geweld?

route etappe 15 giro italia 2016

Nederlandse historie in Alpe di Siusi

Men bevindt zich gedurende de vijftiende etappe in Zuid-Tirol, waar men zowel Duits als Italiaans spreekt. De aankomstplaats heet in het Italiaans dan ook Alpe di Siusi, maar kan ook Seiser Alm genoemd worden. Het dal van ligt in de grootste bergweide van Europa, met een oppervlakte van maar liefst 57 vierkante kilometer. Opvallend is het grote hoogteverschil in dit gebied, met een minimum van 1.680 meter hoogte en een maximum van 2.350 meter boven zeeniveau.

De aankomstplaats van vandaag heeft een Nederlands tintje, omdat Dennis Menchov hier in 2009 een etappe in de Giro wist te winnen. Hoewel Menchov zelf geen Nederlander is, reed hij op dat moment voor de Rabobank. Destijds betrof het echter geen individuele klimtijdrit, maar verreed men een bergetappe.

Klimmend naar de finish

In deze individuele klimtijdrit lijken de eerste twee kilometer nog aardig te doen. De laatste acht kilometer zijn echter een stuk minder fijn! Vanaf twee kilometer na de start tot aan de finish, wordt er enkel nog gestegen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. De laatste kilometer is iets makkelijker, met een strook van 6,8 procent. Het meetpunt van deze individuele tijdrit ligt op 4,35 kilometer na de start, waar we voor het eerst zien welke renners een verschil in het klassement kunnen maken.

De steilste strook van de vijftiende etappe moet op dat moment echter nog komen. Na 7,5 kilometer volgt namelijk een strook tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 11 procent! Welke renner heeft de beste benen?

profiel beklimming etappe 15 giro 2016