Op dinsdag 24 mei 2016 rijden we in de zestiende etappe van de Giro d’Italia 2016 van Bressanone naar Andalo. Het belooft vandaag een mooie finale te worden, met een flinke slotklim! Ook in het midden van deze 133 kilometer lange etappe, lijkt spektakel gegarandeerd te zijn. Kortom, het lijkt een dag voor de klassementsrenners en klimmers in het peloton te worden. Wie heeft de langste adem en wie voelt de benen na twee weken koersen in Italië?

route etappe 16 giro d'italia 2016

Op naar de Passo della Mendola

De etappe van vandaag begint in Bressano op 560 meter hoogte boven het zeeniveau. In de eerste 45 kilometer wordt er langzaamaan afgedaald in de richting van Ponte Fiume Adige, op 245 meter hoogte. Dit punt vormt tevens het begin van de beklimming van de Passo della Mendola, een van de twee spektakelstukken van vandaag. Men noemt deze beklimming ook wel de Mendelpass en brengt de renners naar een hoogte van 1.363 meter, over een afstand van circa 20 kilometer.

Een eerste kans voor de klassementsrenners om een aanval te starten. Na deze beklimming volgt een lange en zeer onregelmatige afdaling naar 234 meter hoogte, waarna de finale kan beginnen.

Spektakel in de finale

Nadat de renners zijn afgedaald volgt een stuk van zo’n 20 kilometer. Gedurende dit stuk beklimt het peloton eerst een korte klim van 9,5 kilometer (gemiddeld 7,5% stijging) naar het plaatsje Fai della Paganella. Vanaf hier begint het spektakel pas echter, waarbij er voortdurend op en af gereden wordt door de renners.

In de laatste anderhalve kilometer van vandaag loopt het parcours vals plat omhoog, wat een kans biedt voor renners met veel snelheid. Door de relatief korte afstand biedt de etappe van vandaag een goede kans voor vluchters om het eens te proberen.

profiel etappe 16 giro 2016