Etappe 18 van de Giro d’Italia voert de renners op donderdag 26 mei van Muggiò naar Pinerole, over een van de langste parcoursen van dit jaar. Het venijn van deze etappe zit duidelijk in de staart, wat het begin vormt van een tweetal pittige dagen voor het peloton. In totaal wordt vandaag een afstand van 234 kilometer afgelegd, waarbij de renners voor het eerst kennismaken met Turijn. Deze stad is het decor van de slotetappe uit de Giro d’Italia 2016. Vandaag lijkt het een dag te worden voor de klimmers en klassementsmannen, wie slaat hier z’n slag?

route etappe 18 giro italia 2016

Dag voor het hooggebergte

Voor de renners is het vandaag nog een kans om de benen een extra keer te strekken, voor we het hooggebergte betreden in het slotweekend van deze Giro d’Italia. Na een lange aanloop die vrijwel geheel vlak is, begint het parcours na zo’n 170 kilometer iets op te lopen. De eerste beklimming begint bij Cumiana, waar het zo’n 3,8 kilometer stijgen wordt met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3%. Dit is echter nog maar een begin, de echte beklimming begint na 216 kilometer.

Vanaf hier wordt geklommen richting de Pra Martino, gelegen op 925 meter hoogte. De klim is ten opzichte van beklimmingen tot nu toe niet heel lang, namelijk 7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. Wie is er echter nog fit genoeg om deze beklimming na ruim 200 kilometer zonder problemen omhoog te rijden?

Afdalen naar de finish

Na de beklimming van de Pra Martino volgt een afdaling van zo’n 20 kilometer, waarvan 10 kilometer via een smal en stevig dalend weggetje loopt. Kortom, een afdaling voor de gespecialiseerde dalers in het peloton. De laatste tien kilometer zijn breder en rechter, eveneens dalend. De beklimming lijkt net iets te stijl te lopen voor de pure sprinters, opnieuw een dag voor de vluchters?

profiel etappe 18 giro 2016