Het einde van de Giro d’Italia 2016 lijkt langzaamaan in zicht te komen, maar het spektakel is absoluut nog niet ten einde. Vandaag voert een parcours van 161 kilometer de renners van Pinerolo naar het Franse ski-oord Risoul. Het wordt een dag voor klimmers en klassementsrenners, die vandaag en morgen nog een kans hebben om het klassement om te gooien. Welke renners hebben de beste benen en zullen een paar plaatsen in het klassement klimmen? Het venijn van de 19e etappe op vrijdag 27 mei zit in het midden en de staart, waar een slotklim van 12,6 kilometer het peloton tegen een stijgingspercentage van 6,9% naar boven voert.

route etappe 19 giro 2016

Beklimming van de Col Agnel

In het midden van de negentiende etappe ligt de Col Angel, wat na de Col de l’Iseran en de Stelvio de hoogste pas van Europa is. Aangezien de Giro d’Italia in het voorjaar verreden wordt, is het nog afwachten of de wegen hier al begaanbaar zijn. De top van de Col Angel ligt op 2.744 meter hoogte, waar doorgaans nog veel sneeuw ligt rond deze tijd. Het zou niet voor het eerst zijn, als de etappe werd aangepast vanwege de weersomstandigheden op de top van een beklimming.

Route etappe 19

Lang de tijd om warm te worden hebben de renners vandaag niet. Vanaf kilometerbordje 38 zal het parcours continu omhooglopen, tot het peloton na ruim 105 kilometer op de top van de Col Angel aangekomen is. Over een afstand van 67,5 kilometer wordt gestegen met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,6%, waarbij het venijn duidelijk in de staart van de beklimming zit. De eerste 35 kilometer kent namelijk nog een stijgingspercentage van slechts 1,8%! In de laatste 10 kilometer van de beklimming zullen de meeste renners hun benen gaan voelen, als men tegen een stijgingspercentage van 9,5% omhoog rijdt.

Spannende slotfase

Na de afdaling van Col Angel volgt een spannende finale, waar de beklimming naar Risoul het decor voor vormt. Deze beklimming kent een afstand van 12,6 kilometer, waarbij heel constant gestegen zal worden tegen een stijgingspercentage van 7%. De slotkilometer kent een stijgingspercentage van 6,1%, wat een iets vlakker stuk van de beklimming vormt.

Door het vele klimmen lijkt het vandaag dé kans voor klimmers en klassementsrenners te zijn om hun kracht te tonen. Wie slaagt erin om de slotklim als eerste te bedwingen?
profiel etappe 19 giro 2016