Ook de tweede etappe van de Giro d’Italia 2016 zal in Nederland verreden worden, na de proloog in Apeldoorn tijdens de eerste etappe. De wielrenners worden zaterdag 7 mei via een 190 kilometer lang parcours van Arnhem naar Nijmegen gevoerd. De etappe lijkt uit te zullen draaien op een sprintersfestijn, door het vlakke parcours.

Tijdens de tweede etappe van de Giro 2016 zullen de renners langs meerdere herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog komen, waarin Arnhem een rol gespeeld heeft. Zo zal men starten voor de grotendeels verwoeste Eusebiuskerk en passeert men de John Frostbrug, die een Britse luitenant-kolonel tijdens de slag om Arnhem met zijn eenheid wist te bereiken, maar helaas niet kon veroveren.route giro arnhem nijmegen

Parcours etappe 2 over Betuwe en Veluwe

Na het verlaten van Arnhem zal het peloton langs het Gelredome richting de noordelijke oever van de Nederrijn rijden, waar het officiële startsein gegeven zal worden. Aangezien het hier gaat om de eerste echte etappe na de proloog, zal dit startsein gepaard gaan met tal van demarrages. Via vliegbasis Deelen, het grootste Duitse vliegveld in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, betreedt men de Veluwe.

Vlak voor Rhenen bevindt zich het een van de korte klimmetjes, die men vandaag zal aandoen. Men rijdt hier de Grebberg op, die gedurende 600 meter een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1% heeft. Het klimmetje zit echter niet in het bergklassement. Na dit klimmetje zet het peloton koers richting de Betuwe, de Waal en tal van kleine, pittoreske dorpjes in dit gebied.

Finale in Nijmegen

De finale van deze tweede etappe begint op zo’n 55 kilometer voor het einde. Vanaf Groesbeek kronkelt het parcours via een heuvelachtig landschap richting Berg en Dal en Beek, waar de eerste bergpunten verdiend kunnen worden. Hier beklimt men namelijk de Van Randwijckweg, die steeds iets steiler wordt. Gemiddeld heeft deze weg een stijgingspercentage van 6,8%, maar het venijn zit in de staart. Het laatste stuk van dit klimmetje kent een stijgingspercentage van 10%.Het slot van etappe 2 Giro Italia 2016 bevat twee rondes door het centrum van Nijmegen, van ieder 8,6 kilometer. Hierbij passeert men nog tweemaal de Waal, wat eerder in deze etappe ook al gebeurde. Door het bochtige einde is de kans op een spannende finale groot. Welk sprinttreintje zit aan het eind van deze etappe het beste van voren? De Oranjesingel in Nijmegen vormt het decor van de uiteindelijk, zo verwacht men, massasprint.
etappe 2 giro italia 2016 arnhem nijmegen