Op zaterdag 28 mei wordt de laatste bergetappe van de Giro d’Italia 2016 verreden, wat na de negentiende etappe van gister opnieuw een spektakel lijkt te worden. Het is tevens de laatste kans voor de klassementsrenners om hun positionering in het klassement een impuls te geven. Tijdens deze etappe wordt over een parcours van ‘slechts’ 134 kilometer gereden, waarbij men van Guillestre naar Sant’Anna di Vinadio rijdt. Het wordt vandaag een etappe voor vluchters en klassementsrenners, door het vele klimwerk in deze etappe.

route etappe 20 giro d'italia 2016

Een Franse aangelegenheid

De startplaats van vandaag, Guillestre, ligt vrijwel naast de finishplaats van gister: Risoul. Ook Guillestre is Frans, evenals het grootste deel van de etappe van vandaag. Enkel de laatste tien kilometer bevindt zich in Italië, wat de twintigste etappe tot een Franse aangelegenheid maakt. De renners beginnen vandaag met een relatief eenvoudig klim, de Col de Vars. Deze beklimming kent een gemiddeld stijgingspercentage van slechts 5,8%, wat ten opzichte van de beklimmingen van gister een lekkere binnenkomer is.

Vanaf de top wordt er circa 20 kilometer lang afgedaald, als men begint aan de volgende beklimming van vandaag: de Col de la Bonette. Deze klim is al iets zwaarder, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7% over een afstand van 22,2 kilometer. De beklimming wordt echter bemoeilijkt door de ijle lucht rond de top van de Col de la Bonette, die op 2.715 meter hoogte gelegen is.

Laatste spektakelstuk van de Giro d’Italia 2016

Wanneer de renners beneden zijn gekomen, begint vrijwel direct de volgende beklimming: de Colle della Lombarda. Deze klim is iets korter dan de vorige, namelijk 20 kilometer tegen een stijgingspercentage van zo’n 6,9%. Ook nu zal de ijle lucht een rol gaan spelen, doordat de top zich op 2.350 meter hoogte bevindt.

Beklimmingen naar de finish

Opnieuw volgt een afdaling, waarbij men terugkeert in Italië. Het dal zal echter nooit bereikt worden, want al na zo’n 8 kilometer begint de laatste beklimming van deze Giro d’Italia. De slotklim brengt de renners naar Sant Anna di Vinadio, de aankomstplaats van vandaag. Het is een beklimming van slechts 2,3 kilometer, maar met een stevig stijgingspercentage van 8,3%. Welke klassementsrenner of klimmer weet de laatste bergetappe van deze editie te winnen op de slotklim?

profiel etappe 20 giro italia 2016