Het is vandaag, op zondag 8 mei 2016, voor het peloton nog eenmaal mogelijk om te genieten van het Nederlandse landschap en bijbehorende pittoreske dorpjes. Vanaf morgen vertrekt men namelijk richting Italië. Tijdens de derde etappe van de Giro d’Italia 2016 wordt net als in de tweede etappe gereden tussen Nijmegen en Arnhem. Waar men gister nog een westelijke slinger richting Nijmegen maakte, zal men vandaag via de oostkant terugkeren naar Arnhem. Ook vandaag ligt een massasprint het meest voor de hand na de 189 te verrijden kilometers, door het vrijwel geheel vlakke parcours tussen deze twee steden.parcours etappe 3 giro 2016 nijmegen

Route over de Posbank

Ondanks het vrijwel geheel vlakke parcours vandaag, zijn er ook in de derde etappe bergpunten te behalen voor de renners. De kans is daarom groot, dat er vanaf het begin van de etappe geprobeerd zal worden om weg te demarreren uit het peloton. Voordat het klimmetje bereikt wordt, zal men eerst een korte ronde door het centrum van Nijmegen rijden. Na de oversteek over de Waal, rijdt het peloton via Bemmel, Huissen en Hummelo richting de Achterhoek. De plattelandsgemeente Berkelland biedt een uitgestrekt landschap, waar de wind een rol zou kunnen spelen.

Na een kort bezoek aan Zutphen, Dieren en Rheden, doemt de Posbank op. Deze klim is in z’n geheel 2,1 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3%. Net als bij de klim in de tweede etappe, zit het venijn ook nu in de staart. Het laatste stuk voor de top bevat delen met een stijgingspercentage van 10%. Vanaf de top daalt men af richting Velp.

Eenmaal aangekomen in Arnhem, worden er net als in de tweede etappe twee korte rondes van 13,8 kilometer verreden door de binnenstad. Naar alle waarschijnlijkheid loopt de etappe ook vandaag uit op een massasprint, die verreden zal worden op de Velperbuitensingel.


Roze trui behouden

Het parcours van de tweede en derde etappe van de Giro d’Italia 2016 lijken ideaal te zijn voor het behoud van de roze trui, met naar alle waarschijnlijkheid twee massasprints in de finale van deze etappes. In de vierde etappe van de Giro d’Italia 2016 kan alles anders worden, als men voor het eerst kennismaakt met het heuvelachtige landschap aldaar. Kortom, een uitgelezen kans voor Tom Dumoulin, om zich in ieder geval drie dagen de leider van de Giro te mogen noemen.

De slinger door de Achterhoek die vandaag verreden zal worden, was voor de geboren en getogen Varssevelder Robert Gesink de reden om deel te nemen aan deze editie van de Giro d’Italia. Vandaag winnen lijkt voor hem echter niet realistisch.