Na een eerste kennismaking met het Italiaanse reliëf in de vierde etappe, vervolgt het peloton op woensdag 11 mei haar weg door Italië met de vijfde etappe in de Giro d’Italia 2016. De route wordt verreden tussen de kustplaats Praia a Mare en Benevento, wat meer in het binnenland van Italië gelegen is. Deze etappe is tevens de langste etappe uit deze editie van de Giro d’Italia: renners rijden over een parcours van maar liefst 233 kilometer. De etappe lijkt opnieuw uit te zullen draaien op een massasprint, ondanks een heuvelachtige beginfase.rit 5 giro d'italia 2016

Terug naar het noorden

Waar men zich in de vierde etappe richtte op het zuidelijke deel van Italië, zal er in de vijfde etappe koers worden gezet richting het noorden. Hierbij wordt al na 35 kilometer het hoogste punt van de dag bereikt, op 783 meter hoogte in Fortino. Dit is tevens het eerste en laatste moment in de vijfde etappe, waarop bergpunten gepakt kunnen worden. Het heeft er dan ook alle schijn van, dat een aantal renners vanaf het begin zal proberen te demarreren om deze punten mee te nemen naar de finish.

Na het bereiken van het hoogste punt wordt er gedurende 50 kilometer over een hoogvlakte gekoerst, waarna het grote glooien begint. Een lange fase van bergop, bergaf volgt, tot men in de laatste 50 kilometer van de etappe weer een volledig vlak deel van het parcours voorgeschoteld zal krijgen.


Tweede plaats voor Kruijswijk

Hoewel de vijfde etappe van deze editie naar alle waarschijnlijkheid uit zal lopen op een massasprint, wist Steven Kruijswijk in de Giro d’Italia van vorig jaar een knappe tweede plaats te pakken in de aankomstplaats Benevento. Tijdens de negende etappe van de vorige editie probeerde Tom-Jelte Slagter weg te rijden op de slotklim, tevergeefs. Het was Tiralongo die de eerste plek wist te bemachtigen.