De 6e etappe van de Giro d’Italia 2016 wordt op donderdag 12 mei verreden en neemt ons mee van Ponte naar Roccaraso. Het belooft een spannende etappe te worden, waarbij na 165 kilometer voor het eerst in deze editie bergop gefinisht zal worden. Ook in het begin van deze etappe, kort na het oversteken van de Alento, zal direct geklommen worden richting het dorpje Torrecuso. Hier zijn vandaag de eerste punten voor de bergtrui te verdienen.

Kort na de afdaling vanuit Torrecuso wacht een volgende uitdaging: de Bocca di Selva. Deze klim is serieuzer en in z’n geheel bijna twintig kilometer lang. Tussen de akkers door klimmen de renners naar de bossen van Pietaroja en vervolgens richting een stuk met kale vlakte, om de top op 1.393 meter hoogte te kunnen bereiken.parcours etappe 6 giro 2016

Glooiend parcours etappe 6

Na een opnieuw te zijn afgedaald, volgt een lange rechte weg richting het noordwesten. Vanaf Paduli volgt opnieuw een glooiend landschap, al zijn deze klimmetjes niet van een dermate hoog niveau dat ze in het bergklassement worden opgenomen. Het stuk richting de finale bedraagt zo’n vijftig kilometer, waarbij er op tien kilometer na, constant omhoog gereden wordt over een licht stijgend stuk asfalt.

In Castel di Sangre bevindt zich men op zo’n twintig kilometer van de aankomst. Tot aan Roccaraso, de finishplaats van vandaag, zal men gemiddeld met zo’n 5% stijgen. Makkelijk wordt het niet voor het peloton, want in dit stuk zitten stroken van 12%!

Spannende finale bergop

Het spektakel zal vandaag pas losbarsten in de absolute finale, waarbij er in de laatste acht kilometer flink geklommen moet worden. Hoewel het gemiddelde stijgingspercentage, namelijk 4%, anders doet vermoeden! Dit lage percentage komt door een lange afdaling, die in het midden van de finale is opgenomen.

In Roccaraso gaat de weg gelijk steil omhoog, waarbij men in de eerste halve kilometer direct een stijgingspercentage van 11,5% voor de kiezen krijgt. Na de afdaling volgt opnieuw een stukje klimmen in de laatste kilometer, met een stijgingspercentage van gemiddeld 8%. Kortom, vandaag is het een dag voor de vluchters en klimmers die voor het eerst in deze editie van de Giro d’Italia hun benen willen testen.profiel etappe 6 giro italia 2016