De elfde etappe kan wellicht worden aangemerkt als de eerste echte bergrit van deze honderdste Giro d’Italia, al zijn er al een aantal finishes bergop geweest. Gedurende deze etappe rijden de renners van Firenze naar Bagno di Romagna over een afstand van 161 kilometer. Tijdens dit stuk zal het peloton over vier bergtoppen komen, waarna men in een lange afdaling bepaalt wie er met de overwinning van deze etappe vandoor gaat.

Mocht Rui Costa aan deze honderdste editie deelnemen dan zal de startplaats hem niet onbekend zijn. Firenze vormde in 2013 het decor van de finish van het wereldkampioenschap, die Rui Costa wist te winnen. Vanuit Firenze, beter bekend als Florence, begint het peloton aan een vlakke opening van 15,5 kilometer. De Passo Della Consuma is vervolgens de eerste echte klim.Vier pittige beklimmingen op een rij

De Passo Della Consuma is een klim van 15 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 5%. De steilste stroken hebben een percentage van 10%, waarmee deze klim een fijne binnenkomer is tijdens deze etappe. Het is niet voor het eerst dat deze klim in de route van de Giro d’Italia is opgenomen. Ook in 2013 beklom men deze berg, waarbij Stefano Pirazzi als eerste boven wist te komen. Lukt hem dat dit jaar opnieuw?

Lang de tijd om uit te rusten hebben de renners niet. Na een afdaling naar Stia wordt er meteen weer geklommen op de Passo Della Calla. Deze beklimming is 16 kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van 5,3%. De steilste strook komt op deze beklimming niet boven de 8,5% uit.

De derde klim van de dag begint na een afdaling van zo’n 30 kilometer in Santa Sofia. Deze Sella di Raggio-beklimming duurt 10 kilometer en voert het peloton naar ene hoogte van 753 meter. Deze beklimming stelt echter weinig voor bij de beklimming van de Monte Fumailo die nog komen gaat.

Deze laatste beklimming van de dag duurt 21 kilometer en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van ‘slechts’ 4%. Gemakkelijk is deze beklimming echter niet, want het venijn zit in de staart van deze klim. In de laatste kilometers naar de top op 1.347 meter hoogte zitten enkele stroken met een stijgingspercentage van maar liefst 20%! Spektakel gegarandeerd zo lijkt het.

Afdaling naar de finish

Wanneer de renners de top van deze beklimming gepasseerd zijn volgt een lange afdaling van zo’n 25 kilometer naar de finish. Het is overigens niet zo dat er tijdens deze laatste 25 kilometer enkel nog gedaald wordt. Op sommige stukjes zal er een klein beetje geklommen moeten worden en de laatste 2,5 kilometer van vandaag zijn vlak. Het lijkt een dag voor de klassementsrenners en vluchters te gaan worden!

Bonificatiesecondes (3, 2 en 1) kunnen vandaag verdiend worden bij de tussensprints na 48,2 en 107,9 kilometer. Ook op de finishlijn kunnen de renners 10, 6 en 4 bonificatiesecondes verdienen.