Na de relatief vlakke etappe van gister, biedt ook de dertiende etappe een kans voor de sprintersploegen. Vlakker dan we het vandaag zien zullen we het deze Giro d’Italia niet meer krijgen! Het lijkt er zelfs op dat het vandaag de laatste kans is voor de sprinters om nog met een etappeoverwinning naar huis terug te keren. Na vandaag gaan we de heuvels en bergen in, om de Giro d’Italia vervolgens af te sluiten met een individuele tijdrit op de slotdag. De dertiende etappe voert de renners van Reggio Emilia naar Tortona over een afstand van 167 kilometer.
Een eerbetoon aan Fausto Coppi

Voor hen die het wielrennen al vele jaren volgen zal de naam Fausto Coppi niet onbekend zijn. Met deze dertiende etappe en de veertiende etappe van morgen brengt de organisatie van de Giro d’Italia een eerbetoon aan deze renner. Fausto Coppi werd namelijk in de vertrekplaats van morgen geboren en stierf in 1960 in finishplaats Tortona. Het leven van Fausto Coppi duurde veel korter dan noodzakelijk was, door een medische blunder van Italiaanse artsen. Zij zagen de door Coppi opgelopen malaria aan voor een longontsteking, waardoor hij de verkeerde medicijnen voorgeschreven kreeg en al op jonge leeftijd stierf.

In zijn carrière wist Fausto Coppi de Ronde van Italië maar liefst vijf keer te winnen. Ook schreef hij de Tour de France tweemaal op zijn naam, naast verschillende overwinningen in de voorjaarsklassiekers.

Lichte stijging naar de finishplaats

Hoewel de etappe van vandaag de meest vlakke etappe in de honderdste editie van de Giro d’Italia is, moet er toch gestegen worden. Startplaats Reggio Emilia is het laagste punt in deze wielerronde. Vanaf een hoogte van 50 meter boven het zeeniveau rijdt men naar 115 meter hoogte in Tortona.

Onderweg zijn er bonificatiesecondes (3, 2 en 1) te verdienen op 67,5 en 126,6 kilometer na de startplaats. Ook bij de finish liggen 10, 6 en 4 bonificatiesecondes voor de drie beste renners van vandaag.