Na de uitputtende bergetappe van gistermiddag is het vandaag opnieuw aan de klimmers en klassementsrenners in het peloton. In een etappe van 219 kilometer lang rijdt het peloton van Tirano naar Canazei. De aankomst ligt vandaag bergop, waardoor het slotstuk naar alle verwachting opnieuw spektakel op zal leveren. Net als gister lijkt het ook vandaag een uitputtingsslag te worden voor de renners, die geen enkel vlak stuk hebben om bij te komen van de beklimmingen die ze doorstaan hebben. Het gaat op en af vandaag!
Klimmend en klauterend naar de finish

Direct vanaf de start van deze zeventiende etappe begint het klimmen voor de renners. De eerste klim is de beklimming naar Aprica, een plaats die na 12 kilometer klimmen bereikt wordt tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%. Het is niet voor het eerst dat men deze klim afwerkt. Ook in 2015, 2010 en 2006 zat deze beklimming in het parcours van de Giro d’Italia. Deze jaren wisten respectievelijk Mikel Landa, Ivan Basso en Michele Scarponi als eerste boven te komen.

De tweede beklimming van vandaag begint vrijwel direct na de afdaling vanuit Aprica. Het is de Passo del Tonale die de renners over een afstand van 30 kilometer omhoog voert. De eerste twintig kilometer van deze beklimming zijn relatief vlak, zeker in vergelijking met de bergen die men al bedwongen heeft. De laatste elf kilometer zijn echter een stuk zwaarder met een stijgingspercentage van 5,9%.

90 kilometer omhoog naar de finish

Na een afdaling van maar liefst 70 kilometer komt het peloton, voor wat daar op dat moment nog van over is, aan in het plaatsje San Michele all’Adige. Vanuit deze plaats begint men aan een klim van 90 kilometer, die de renners vanaf een hoogte van 210 meter naar 1.442 meter boven de zeespiegel brengt. Het eerste steile stuk van deze beklimming wordt de Giovo genoemd, waarbij men over een afstand van 8 kilometer met een stijgingspercentage van 6,9% omhoog rijdt. De rest van deze beklimming is minder steil, maar zal des te meer gevoeld worden na de eerdere beklimmingen van vandaag en gister.

De finish van vandaag ligt in het skioord Canazei in de Val di Fassa, waar op de meet 10, 6 en 4 bonificatiesecondes klaarliggen voor de beste drie renners van vandaag. Onderweg kunnen 3, 2 en 1 bonificatieseconde(s) gewonnen worden tijdens de tussensprints op 105,7 en 178,9 kilometer na de start.