Voor de derde dag op rij gaan de renners de bergen in, als er vanuit Moena naar Ortisei gereden wordt. Een voordeel van het parcours van vandaag, de etappe is ‘slechts’ 137 kilometer lang. Op dit parcours liggen vijf flinke bergen te wachten, die vandaag voor het spektakel moeten zorgen. Wees niet bang dat het vandaag de laatste kans is om de klassementsrenners in actie te zien, er volgen namelijk nog twee spannende etappes in de bergen!
Vijf pittige beklimmingen naar Ortisei

Vanuit Moena volgt de eerste beklimming van vandaag op zo’n twintig kilometer van de start, in het plaatsje Canazei. Deze beklimming, de Passo Pordoi, heeft een hoogste punt van 2.239 meter en kent een stijgingspercentage van gemiddeld zo’n 6,7% over een afstand van 12 kilometer. De beklimming is relatief gelijkmatig, waardoor dit een fijne binnenkomer is voor de etappe van vandaag.

De tweede klim van de dag is echter een stuk minder gelijkmatig. De Passo Valparola begint al vrij snel na de eerste klim en gaat in 13 kilometer met een stijgingspercentage van gemiddeld 6,5% omhoog. Tijdens de beklimming passeren de renners een aantal stukken met een percentage van 7 of 8%.

Ook tijdens de derde klim, de Passo Gardena, heeft een ongelijkmatig verloop met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. De beklimming, die in totaal 9,3 kilometer lang is, kent echter ook een aantal stukken die een stijgingspercentage van 10 of zelfs 12% hebben. Het moge duidelijk zijn dat alleen de beste renners in het peloton zich hier nog staande zullen houden na de zware etappes van de afgelopen dagen.

Passo di Pinei en Ponte Gardena

Na de Passo Gardena valt er even een last van de benen van de renners af, met een afdaling van circa 40 kilometer. Tijdens deze afdaling moeten de renners een relatief korte klim omhoog, van 4,5 kilometer lang. Deze Passo di Pinei heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7% en kent nergens stukken met een hoger percentage van 8,4%. Ondanks het beperkte formaat van deze berg zullen de renners het wel in de benen voelen na de andere beklimmingen.

De laatste beklimming van de dag is die vanuit Ponte Gardena, die de renners omhoog brengt naar finishplaats Ortisei. Opnieuw wordt het een ongelijkmatige beklimming voor de renners, die over een afstand van 9,3 kilometer een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9% moeten doorstaan. Hierbij is het eerste deel nog relatief eenvoudig met een stijgingspercentage van 4,1%. Het venijn zit vandaag in de staart, met stroken van 12, 13 en zelfs 14% in de laatste drie kilometer. Het belooft opnieuw een spektakelstuk te worden vandaag!

Om bij de finish te komen moeten de renners na het bereiken van de top van deze beklimming nog een kleine 500 meter afdalen. Deze afdaling is erg technisch, omdat het de renners meeneemt door de nauwe straatjes van deze prachtige finishplaats.

Op de finishlijn liggen 10, 6 en 4 bonificatieseconden klaar voor de drie beste renners van de dag. Ook onderweg zijn er na 14,1 en 71,5 kilometer 3, 2 en 1 bonificatieseconde(s) te verdienen.