Hoewel het gros van de etappes van deze honderdste editie van de Giro d’Italia inmiddels verreden is, hebben de renners nog twee zware etappes voor de boeg. Het slot van deze Ronde van Italië begint tijdens de 19e etappe, als het peloton over een afstand van 191 kilometer van San Candido naar Paincavallo rijdt. Vandaag zal de etappe op de slotklim beslist worden. In de aanloop naar deze klim liggen geen grote beklimmingen die het peloton door elkaar kunnen schudden.
Start vanuit skioord San Candido

Het plaatsje San Candido is een skioord, wat in een fraai groengekleurd dal gelegen is. Vanuit de start wordt er direct geklommen door het peloton, over een afstand van zo’n veertien kilometer. Heel stijl gaat de route hier nog niet, waardoor deze beginklim het peloton nog nauwelijks zal verdunnen. De beklimming brengt de renners naar de top van de Passo di Monte Corce di Comelico.

Eenmaal beneden in het dal van de Piave wordt de etappe vervolgd met een korte beklimming bij de plaats Cima Sappada, waarna opnieuw een dal volgt. In vergelijking met de etappes van de afgelopen dagen is deze etappe relatief makkelijk. Na het dal te hebben doorkruist doemt de Sella Chianzutan op, die de renners over een afstand van 11,8 kilometer naar boven brengt. Deze beklimming heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%, wat de klim op voorhand weinig renners zal afschrikken. Het vervelende aan de klim is echter dat deze zeer onregelmatig is, waardoor steile stukken worden afgewisseld met relatief makkelijke stuken.

Renners die het op deze beklimming lastig krijgen hoeven zich nog weinig zorgen te maken. Zij hebben namelijk nog circa 86 kilometer de tijd om weer bij het peloton aan te sluiten, waarbij er nauwelijks geklommen hoeft te worden.

Steile klim bergop naar de finish

Geklommen moet er wel worden als men de finish van deze 19e etappe nadert. In het plaatsje Aviano gaan de renners over een beklimming van 13,8 kilometer omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Hierbij is het eerste deel van de klim duidelijk het zwaarst, met een stijgingspercentage van 10%. Na de eerste vijf kilometer volgt er zelfs een stuk waar de renners met gemiddeld 13,5% omhoog moeten komen.

Het is een eer om vandaag als eerste boven te komen in het skioord Piancavallo. In het verleden wist de Italiaan Marco Pantani hier namelijk de etappe uit de Ronde van Italië in 1998 te winnen.

Op de streep liggen wederom 10, 6 en 4 bonificatiesecondes klaar voor de top drie van vandaag. Onderweg kunnen er 3, 2 en 1 bonificatieseconde(s) gewonnen worden op 47,3 en 156,3 kilometer vanaf de start gerekend.