Etappe 3 van de Giro d’Italia 2017 vertrekt op 7 mei 2017 vanuit Tortoli. De laatste etappe voor de eerste rustdag van de honderdste editie van de Giro d’Italia brengt de renners van Tortoli naar Cagliari. Na de rustdag van morgen zullen de renners Sardinië verlaten en zich naar het vasteland begeven. Met deze laatste etappe lijkt het een dag voor de sprinters in het peloton te zullen worden. Op een parcours van 148 kilometer is namelijk geen enkele noemenswaardige heuvel te vinden. Voor de sprinters is het ook meteen de laatste kans om zich te bewijzen en een etappe te winnen. Na de overtocht naar het vaste land volgen de eerste echte bergen voor de renners.Tortoli: een stad met een rijke geschiedenis

Voor vertrekplaats Tortoli is het niet nieuw dat onbekende gasten zich in deze stad begeven. In het verleden wisten onder meer de Romeinen, de Carthagers, de Vandalen, de Byzantijnen en de Spanjaarden het kleine plaatsje op Sardinië al te veroveren. Vanuit Tortoli volgen de renners de kustweg in de richting van Cagliari, waarbij de enige korte beklimming die van de Capo Boi is na 107 kilometer te hebben gereden. Deze beklimming is echter nauwelijks een beklimming te noemen en telt zodoende ook niet mee voor het bergklassement van de dag.

Aankomst in de hoofdstad van Sardinië
Cagliari vormt aan het eind van de middag het toneel van de finish van deze derde etappe in de Giro d’Italia. Deze stad is de hoofdstad van Sardinië en vormde al twee keer eerder het toneel van de finish van een sprintetappe. In het verleden wisten Mario Cipollini (1991) en Alessandro Petacchi (2007) al te winnen in Cagliari. Door de aard van het parcours heeft het er alle schijn van dat er ook dit jaar een sprinter zal winnen in Cagliari. Een laatste kans voordat we de bergen in gaan!