Na de eerste kennismaking met de bergen van Sicilië, volgen tijdens de vijfde etappe van de Giro d’Italia 2017 de volgende heuvels. In deze etappe rijdt men van Pedara naar Messina, waarbij de renners vooral in het eerste deel van de etappe een paar heuvels moeten passeren. Het tweede deel van de etappe is zo goed als vlak, waardoor het er alle schijn van heeft dat deze etappe uitmondt in een massasprint. Het is de vraag hoe de sprinters de etappe van gister verteerd hebben.Laatste etappe voor het vasteland

Deze vijfde etappe is de laatste etappe op een Italiaans schiereiland. Nadat de renners tijdens de eerste drie dagen op Sardinië reden, gevolgd door twee etappe op Sicilië, is het morgen tijd om naar het vasteland terug te keren. Voordat we naar het vasteland vertrekken moet er eerst 157 kilometer afgelegd worden richting Messina. In de beginfase van deze etappe wordt er gedaald, totdat men in het plaatsje Trecastagni aankomt. Hier ligt de eerste klim van de dag, die de naam Formazzo draagt. Erg hoog en steil is deze klim niet met een top op 824 meter. Na deze beklimming gaat het nog kort op en neer, waarna men afdaalt en over het vlakke naar de finish in Messina koerst.

Kans voor de vluchters

Veel renners zullen het vandaag rustig aandoen, om bij te komen van de etappe van gisteren en sprintersploegen de kans te geven om voor de dagzege te gaan. Dit kan betekenen dat er vandaag een kans ligt voor de vluchters die al vroeg in de etappe uit het peloton kunnen ontsnappen. Zij hebben tijdens het eerste deel van deze etappe de tijd om een voorsprong op te bouwen, die ze op vlakke moeten verdedigen tegen het geweld van de sprintersploegen.

Gedurende de tocht naar Messina liggen er op 98,2 en 118,2 kilometer bonificatiesecondes klaar voor de renners. Zij kunnen hier 3, 2 en 1 bonificatieseconde(s) verdienen. Ook aan de streep is het mogelijk om tijd goed te maken met bonificatiesecondes. Hier liggen 10, 6 en 4 secondes klaar voor de top drie van vandaag.