Vandaag zit het venijn van de etappe duidelijk in de staart, als de renners richting Passo Lanciano stijgen in de laatste 26 kilometer van deze negende etappe in de Giro d’Italia 2017. Men start vandaag vanuit Montenero di Basaccia, waarna men via een lang stuk langs de kust naar de Apennijnen rijdt. De Passo Lanciano, ook wel Blockhaus genoemd, vormt hier het decor van de finale in deze laatste etappe voor de tweede rustdag. Men noemt de finishplaats ook wel Blockhaus vanwege het blokhuis die hier vroeger stond. Het blokhuis werd gebruikt door de politiewacht. In totaal rijdt het peloton tijdens de negende etappe over een stuk van 152 kilometer naar de finish.Vlakke aanloop naar de slotklim

Het eerste deel van deze etappe is relatief vlak, met een paar korte klimmetjes. De eerste klim bevindt zich op 19 kilometer van de startplaats in Vasto, gevolgd door een tweede klim na 91 kilometer in Chieti. Beide klimmetjes zouden geen probleem mogen vormen voor het peloton, wat op de slotklim na 113 kilometer in stukken uiteen zal vallen. In de verte zien de renners de Passo Lanciano opdoemen, wat een klim van 28 kilometer is met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%.

Gedurende deze gelijkmatige slotklim zal het stijgingspercentage vrijwel nergens onder de 7,1% uitkomen, waardoor renners geen tijd hebben om even bij te komen van deze pittige klim. Anderzijds is het voordeel van deze klim dat het stijgingspercentage ook nergens voor een lang stuk boven de 9,9% uitkomt. Wel kent de klim een klein strookje met een stijgingspercentage van 14%. Men vergelijkt deze klim graag met de Zoncolan of Stelvio qua moeilijkheidsgraad.

Rijke geschiedenis van de Passo Lanciano

Het is niet voor het eerst dat de Passo Lanciano het decor van de finish vormt in de Giro d’Italia. In 1967 was het Eddy Merckx die hier zijn eerste etappe in een grote wielerronde wist te winnen. Ook in 2009 kwam de Giro d’Italia aan op de top van deze klim. In dat jaar was het Franco Pellizotti die hier met de overwinning aan de haal ging. Ook dit jaar lijkt het een vluchter of klassementsman te zullen zijn die hier wint.

Onderweg liggen er twee tussensprints waar de renners 3, 2 en 1 bonificatieseconde(s) kunnen winnen. Deze tussensprints liggen op 18,9 en 94,6 kilometer vanaf de start gerekend. Op de finishlijn liggen nog eens 10, 6 en 4 bonificatieseconden voor de top drie van vandaag.