Uitslag Giro d’Italia 2013

De Giro d’Italia 2013 is gewonnen door de Italiaan Vincenzo Nibali. De Siciliaan van de Astana-ploeg was samen met de Brit Bradley Wiggins als topfavoriet aan de Italiaanse rittenkoers begonnen. Nadat Wiggins vanwege gezondheidsproblemen na een week op moest geven, reed Nibali bij gebrek aan serieuze bedreiging voor zijn roze leiderstrui soeverein naar de eindzege toe. Nibali liet in het eindklassement de Colombiaan Rigoberto Uran en de Australiër Cadel Evans achter zich.

Deze editie van de Ronde van Italië zal herinnerd worden vanwege de koude en natte weersomstandigheden. Bergritten moesten vanwege hevige sneeuwval worden ingekort, waardoor de wielerliefhebber een sportieve strijd in het hooggebergte onthouden werd. De negentiende rit werd zelfs in zijn geheel geschrapt. In de etappe naar Tre Cime di Lavaredo op de voorlaatste dag reed Nibali tijdens een sneeuwbui als eerste over de finish. Mark Cavendish liet zich positief opmerken door vijf massasprints (waaronder de openingsrit naar Napoli en de slotrit naar Brescia) te winnen.

Robert Gesink

Robert Gesink zou ondanks een goed begin het einde van deze Giro niet halen. De kopman van Blanco Pro Cycling leek even mee te gaan doen in de strijd om een podiumplek, maar een slechte dag in de etappe naar Bardonecchia kostte hem zijn klassement. In de zestiende etappe voorkwamen kettingproblemen in de finale dat hij mee kon spelen om de dagzege. Drie dagen voor het einde moest hij vanwege een verkoudheid opgeven. De 22-jarige Wilco Kelderman eindigde op een zeventiende plaats als beste Nederlander.
Uitslag Giro 2013